Trygghet, finns det, egentligen?

29 juni 2009


Som alltid så kommer de flesta lysande idéer oftast till av en slump, så ock den att jag skulle läsa David Eberhard’s bok, I Trygghetsnarkomanernas Land”. Jag och min familj var på Sicilien förra sommaren och där fanns möjligheten att åka på utflykt till vulkanen Etna. Eftersom min sambo redan varit där och att det skulle bli en för jobbig resa för vår 3-åring, fick jag åka själv.

Etna är en fantastisk upplevelse som jag rekommenderar alla. Ha bekväma träningsskor på fötterna dock 🙂
Väl uppe på toppen träffade jag på en kvinna och vi började prata om människors överdrivna behov att vara trygga, inte våga ta risker, om än så ofarliga (risker alltså). Ett behov av trygghet som blivit så stort att de hämmar ens egen utveckling och gör att man i vissa fall till och med blir introvert och helt plötsligt inte vågar gå ut, överhuvudtaget.
Kvinnan jag träffade på visade sig vara psykolog och hade i sitt arbete stött på flera sådana ”trygghetsnarkomaner”. Det var hon som rekommenderade mig att läsa David Eberhard’s bok – hon sa att hon läst den flera gånger och att alla borde läsa den.

Tack för tipset vill jag säga till henne! Jag har läst den nu och det är skrämmande hur träffande författaren gör sin analys av samhället, staten och egentligen hela världen, med utgångspunkt från sitt arbete som psykolog och chef för enheter, som bland annat försöker hjälpa människor med panikångest etc.

Jag ska inte försöka återge eller recensera hans bok, det är jag för mycket lekman för, men däremot uppmanar jag ALLA att läsa den – speciellt dem som inte vågar läsa den, för de känner sig för otrygga. Den är speciellt skriven just för er, för att hjälpa er komma med näsan väl över vattenytan, i stället för att ”koka kaffe” strax under vattenytan! Res er upp, gå iväg till e-bokhandeln på datorn eller bokhandeln ute i den ”farliga” världen och LÄS boken… seså, kom igen nu! Iväg med er! Den kostar bara 39kr på Adlibris, så priset är ju inte farligt i alla fall 😉

Förf: David Eberhard

Förf: David Eberhard

Annonser

5 Responses to “Trygghet, finns det, egentligen?”

 1. Josef Boberg Says:

  Tack för Din kommentar ”hemma hos mig” – och ej minst för boktipset. Jag har just beställt den. Priset 39 kr fraktfritt är ju förmånligt, verkligen…

  Min efterföljande kommentar finns här = detsamma som min kommentar till Ditt inlägg ovan också.

  Häftigt att sådan som Du finns, verkligen… 💡 🙂

 2. otankar Says:

  Är den alltså något för oss med panikångest med?

  http://www.otankar.wordpress.com

  • Lelle/Nenne Says:

   Utan att vara utbildad psykolog på något sätt, och därför vill jag inte ge råd som kan komma till skada, så t-r-o-r jag att alla har positiv nytta av att läsa boken. Den ger rejäla kängor åt våra styrande, men också åt en del personer (generellt) som drabbats av bl a panikångest. David har fått en del kritik för sin bok, för att han i vissa journalisters ögon bagatelliserar en persons problem, men det han är ute efter är att sätta fingret på att vi alla (undertecknad inkluderad) har blivit avsevärt mer bekväma och trygghetssökande över åren – till den grad att man kan bli rädd för sin egen skugga till slut…
   Än en gång, jag har ingen utbildning på området, och har inte haft panikångest någon gång, förutom en släng av tillfällig torgskräck för många år sedan, men jag tror inte den gör skada att läsa. Kanske är ett nyttigt ”wake up call” till och med.
   Lycka till och kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s