Beslut…

06 juli 2009


… Bör man bestämma över själv. Men, ibland är det bekvämt att låta andra ta åt en, för då kan man inte anklagas för ha tagit ett felaktigt beslut. Å andra sidan kommer man inte heller att anklagas för att vara handlingskraftig. Snarare tvärtom.
Men, i de flesta fall tar nog de flesta sina egna beslut, med varierande resultat.
De värsta besluten, anser jag, är de beslut som påverkar ens framtid och där man själv inte har fullständig kontroll, utan man är utlämnad åt andras godtyckliga omdömen av ens prestation. Om man själv tror på ett slags beslut och facit visar på ett annat… Det är de tuffaste besluten att hantera, i alla fall på ett värdigt sätt och dessutom kunna ‘gå vidare och se framåt’.

Nej, grottmänniskorna hade det nog bättre på många sätt. De levde ett tufft, men relativt enkelt liv. Döda eller dödas. Slåss för den partner man vill para sig med. Vinna eller förlora, där förlora kunde innebära att man försköts från gruppen, med trolig svält och/eller död som resultat. Som sagt, livet var tufft, enkelt och relativt rättvist, sett ur ett Darwinistiskt perspektiv.
Beslut man ångrar att man tagit är också tuffa. Man kan ägna ett helt liv åt att undra hur livet skulle se ut idag, OM man inte tagit ‘det där’ beslutet för 25år sedan… Hur var det där ordspråket nu igen; man ska inte gråta över spilld mjölk? Det är lättare sagt än gjort, i en del fall, men målsättningen bör ju ändå vara att leva i nuet, och ta vara på det man har och ångra det som kunde ha varit.

Man har bara ett liv! – You only live once!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s