Omöjliga val…

06 augusti 2009


…ställs man som tur är inte inför allt för ofta, men när så sker, ter sig alternativen som helt omöjliga. Helst vill man välja alla, eller inget,
beroende på vad effekten blir av att göra ett aktivt val.

Ett klassiskt exempel på det sistnämnda är när man gjort en s k personlighetstest hos något rekryteringsföretag. De brukar vara uppbyggda ungefär likadant: man måste hela tiden ta ställning till 4-5 ord, där man måste(!) göra ett aktivt val: ‘välj det alternativ som mest&minst stämmer överens med hur du tänker och/eller skulle agera i beskriven situation’. Alternativen är mycket sällan enkla, snarare mestadels av pest-eller-kolera-typen.

Men, för en kunnig och professionell rekryterare anses dessa verktyg vara till stor hjälp. Dock, satt i fel persons händer, som inte är utbildad i verktyget och därmed gör helt felaktiga tolkningar av resultatet, kan det vara helt förödande för den arbetssökande – och för arbetsgivaren, som troligen kommer att bli rekommenderad att anställa helt fel person, baserat på felaktiga tolkningsgrunder.
Så om du söker jobb via en rekryterare, var noga med att kontrollera om de jobbar med liknande tester och om de är utbildade på det.

Ytterligare omöjliga alternativ vi västerlänningar kan och någorlunda ofta ställs inför är omöjliga kärleksval. I alla fall omöjliga om man lever i väst.
I österland har de löst kärleksbiten med att tillåta månggifte med många fruar i sitt harem, alternativt anse att det är comme il faut med en mer eller mindre officiell älskarinna vid sidan om sin fru.

En reflektion man kan göra i sammanhanget är jag har inte hört talas om så många kvinnor som har ett harem av män… 😉
(Hittade dock detta om människoapor och manligt harem… ;-))

Harem enligt öst

Harem enligt öst

Harem enligt väst...?

Harem enligt väst...?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s