Nonchalans…

08 september 2009


…är ordet för dagen.
Ord som, hyffs, artig och respekt, har blivit omoderna både som använt praktiskt i språket och som daglig handling.
Jag är 46 år, men känner mig som 97 år när talar om dessa begrepp, för ingen verkar bry sig… Nonchalans!
För en tid sedan hade jag en ‘diskussion’ med en 16-årig grabb, som var gäst på en fest hos granndottern. Initialt handlade det om att de var högljudda och fimpade på vår tomt (vi bor i radhus). Det hela trappades upp till att inblandning av polisen kom på tal. Då sa denna kille, ‘vadå?! Jag är ju inte straffmyndig, så då spelar det ju ingen roll!’… Ganska snabbt dog vår ‘dialog’ efter det, men inte förrän jag åtminstone fått säga att hans ålder inte har något med ansvar och respekt att göra… Jag talade förstås för döva öron.
Vad det kokar ner till är avsaknad av uppfostran och att ha en förebild att se upp till. En förebild som har starkare genomslagskraft än ‘Benny och de stora grabbarna’.

Denna 16-åriga kille kunde mycket väl vara min son (jag har själv en 13-årig dotter, så jag är inte bara teoretiker i ämnet…) och han hade definitivt inte kommit långt med den attityden i min familj. Men, kan det vara så att nonchalansen är utbredd även bland dessa tonåringars föräldrar? Som inte sätter gränser, visar tydligt på orsak-verkan-effekten. Men, som samtidigt visar att man som förälder är den trygghet och kärlek tonåringen behöver, när denne är sårbar och behöver stöd.

Där kanske vi har kärnan! Barnen av idag får för mycket regler och bannor, men ingen kärlek, utan ‘uppfostras’ enligt metoden klara-dig-själv. Inte undra på att resultaten blir som de blir… En förlorad generation. Som dessutom ska ta hand om oss äldre, när vi blir ännu äldre…?
Not! Orka… Counter Strike Online rules! Det är den prioriteringsverklighet de lever i. Som alltid drar jag inte alla över samma kam…

Avslutningsvis vill jag bara ge ett bildexempel på den vardagliga nonchalans som är så utbredd i samhället idag, när risken för upptäckt är minimal… Orka!?… Eller?

dsc00320 2

...det är ju någon "annan" som tar hand om det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s