Hjärnan behöver mat…

17 september 2009


…annars skrumpnar den och går ner på tomgång och utför bara de absolut nödvändigaste uppgifter, där andningen är den viktigaste.

Kreativitet, inspiration, kanske till och med livsglädje är funktioner som hjärnan inte orkar med, om den inte får mat.
Vad för ‘mat’ syftar jag på? Ja, ett arbete som kräver att jag tänker, skapar och utmanar mig själv. Löpande bandets arbetare i all ära, men dessa arbetsuppgifter triggar inte hjärnans centrum för kreativitet direkt. Vad en sådan hjärna saknar på människans jobb, bör den söka efter utanför arbetstid, i kreativa fritidssysslor. Musik, föreningsarbete med mera. Där hjärnan kan få stimuli, där kan den vakna igen och blomstra.

Men, även om man har världens mest kreativa arbete kan hjärnan ändå känna hunger. Det ena skälet kan vara en sund ‘abstinens’ efter mer. Har hjärnan fått smak på stimulins sötma, vill den bara ha mer, så då är det bara att kavla upp ärmarna och mata den!

Den andra orsaken kan vara att hjärnan utsätts för ett störningsmoment, som gör att den ‘ger upp’, trots att den matas proppfull med kreativitet. Ett sådant störningsmoment kan vara en fruktlös relation, där kanske varken hjärna eller kropp får stimuli.
Samtidigt kan en fruktsam och levande relation vara ett mycket gott komplement till en annars monoton och stimulilös arbetsvardag. Det är också viktigt att kontinuerligt mata varandras hjärnor, i en relation, för att hålla den levande på alla plan.

Även i de mest hopplösa situationer, i jobbet eller relationen, kan man alltid hitta ett frö av stimuli – bara man vill…

Fortsätt att leta frön, om du verkligen v-i-l-l…?

Annars är det nog dags att fundera över dina val livet, jobb, relation, mål ”et cetera, et cetera, et cetera…” Carpe Diem!

P.S. ”Hjärnmat” kan ju förstås också likställas med en sund kostföring… vilket är en helt annan diskussion… se denna länk… 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s