PAS, PAD, ”hjärntvätt” av ett barn…

21 november 2009


…är något som vi inte tror förekommer, men tyvärr är det i många fall vardag, när föräldrar separerar och den ena av de två känner sig förfördelad av någon anledning. Skälen kan vara många, men resultatet blir många gånger att den ena föräldern vill hämnas (medvetet eller omedvetet) och använder sitt ovetande barn som verktyg. Ett ”verktyg” som går i den ene förälderns ledband och har ratat den andre.

OBS! Det finns också exempel på när det faktiskt är en skolsköterska, psykolog och/eller socialarbetare som är den som påverkar barnet till att alienera sig från den ene föräldern. Kommentarer som ”din pappa är inte bra för dig” förekommer.

Detta kallas av många för PAS, Parental Alienation Symdrome, alternativt PAD, Parental Alienation Disorder.

I Sverige, som ju erkänt är ett ”lagomland”, är denna verklighet svår för myndigheter, domare, psykologer, socialarbetare m fl, att ta till sig. Orsaken är att det kräver avsevärt mer insikt, kunskap och inte minst engagemang, utöver det vanliga slentrianjobb man gör om dagarna, för att man frivilligt ska börja jobba med detta utbredda problem.

I stället sopar man under mattan och ”gör som man alltid gjort”, ge vårdnaden till den förälder som minst ska ha den; nämligen den som påverkat sitt barn till att fjärma sig från den andre föräldern. Graden av påverkan, och hur många, eller få, faktorer som spelar in och som avgör om ett barn utsatts för alienation eller inte, är en hel vetenskap i sig, men det krävs att man tar detta på allvar NU, för annars får vi en ny ”förlorad generation”, som troligen också ärvt ett beteende från den alienerade föräldern, och mycket väl kan tänkas tro att detta är normalt – och för över detta på sina/sitt framtida barn, vid en eventuell separation.

Jag har skrivit mycket om detta i mina inlägg tidigare, men här kommer en länk till en läsvärd pdf, som är tagen från Uppsala Mansjour och skriven av Lena Hellblom Sjögren, en framstående, psykolog, skribent och nu även forskare på området:
http://www.uppsalamansjour.se/mansjouren/attachment/har2

Carpe Diem!

Annonser

2 Responses to “PAS, PAD, ”hjärntvätt” av ett barn…”

 1. Patrik Ragnmark Says:

  Känner igen det, familjerätten i Göteborg sitter och intervjuar min dotter på 9,5 år och säger (oj, hon vill ju inte åka till dig.. vad skall vi göra?) hur kan man intervjua ett barn och inte ifrågasätta sådana uttalanden..! Enligt Lena Hellblom Sjögren så förstår dom sociala myndigheterna, familjerätten mm. inte vilka mekanismer som är igång när manipulationen leder till PAS.!
  Tack / Patrik

  • Lennart Says:

   Tråkigt att höra, men ändå skönt att veta att man inte är ensam i denna absurda situation.
   Är just nu i en diskussion med min dotters skolkurator som inte har förståelse för och absolut inte vill lyssna på mina argument. Argument som skulle delvis förklara varför min dotter kontinuerligt går och pratar med henne… kuratorn säger bara att ”det har inget med din dotter att göra, att ni föräldrar inte kan komma överens (utan det får ni lösa själva…)”.
   /Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s